top of page
  • SiVi goes Erasmus+

Loulé, dag 6

Bijgewerkt op: 27 feb.


Vandaag is het de eerste dag van de tweede stageweek. Iedereen was alweer vroeg wakker. We startten de dag alweer met een lekker ontbijt. We kregen een overvloed van pannenkoeken en wentelteefjes. Iedereen vertrok met een positief gevoel naar de stageplaats.


Vandaag kwam Friedl in een nieuw klasje terecht. Dit vond ze eigenlijk wel een beetje jammer, want in de vorig klas had ze nu net iedereen wat leren kennen en was ze al een beetje gehecht geraakt aan iedereen. Het was daarom dus ook wat wennen in het begin, maar tegen het eind van de dag was dit al veel beter. In de eekhoornklas zitten 2 juffen genaamd Martha en Sandra. Ze kunnen allebei Engels, waardoor het communiceren vlot verloopt. De routine bij de kindjes van 1 tot 2 jaar verschilt niet zo met die van de 2-3 jarigen. Het enige verschil is dat ze nu wat vroeger eten en slapen. Er was een kindje die niet in slaap wou vallen, dus heeft ze er wat bij gezeten en zijn hoofdje wat gemasseerd. Tijdens het middagdutje heeft Friedl een uurtje pauze en is ze vlug eens naar het marktje vlakbij gelopen. Ze was wat vroeger terug dan verwacht, dus ging ze wat vroeger terug door naar haar klasje. In de namiddag is de muziekleerkracht eens langsgekomen, wat de kindjes fantastisch vonden. Ze konden zelfs al mee zingen met zijn liedjes. Hierna was het al weer tijd om naar huis te gaan. Thuis aangekomen waren Leyna en Margaux net begonnen met het eten klaar te maken, namelijk rijst met balletjes in tomatensaus en restjes van gisteren. Na het eten nog even relaxen met een boekje en dan de zak voor morgen klaar maken.


Cobie begon deze ochtend met een verhaaltje over vrienden en vriendschap. De kinderen vinden het nog moeilijk om uit te leggen wat een vriend nu eigenlijk is. Na het verhaaltje was er hier nog een klas gesprek over. Dan begon de leerkracht over emoties. Wat zijn die emotie nu eigenlijk en hoe kan je er mee omgaan? Hierna moesten de kinderen een smiley tekenen en die versieren. En dan heeft Cobie haar activiteit uitgevoerd. Ze moesten op een foto de diertjes zoeken die op hun kaartje stonden. Bij de oudere kinderen lukt dit al zeer goed. Nadien bootsten ze de dierengeluiden na. In de namiddag was het vooral vrij spel. Ze speelden met Lego, puzzels, poppen, Duplo,…. Het laatste half uur hebben ze naar foto’s gekeken van carnaval. Toen Cobie in het hostel aankwam heeft ze samen met Julie, Elle, Kjara en leyna nog een paar winkeltjes gedaan in de charmante winkelstraat van loulé.


Wat gaat de tijd hier snel! Het was vandaag al de eerste dag van de laatste week, en eerlijk gezegd Tess gaat haar schatjes hier zo hard missen..

Genoeg melig gedaan voor vandaag! Tess haar maandag was weer super leuk, en super druk! De kindjes hadden nieuwe energie en dat was duidelijk te merken! Maar wellicht zijn jullie al allemaal op de hoogte over hoe Tess haar dag er zowat uitziet, maar jullie weten nog niet veel over we werking van de school. Ik zal je er wat meer over vertellen. Tess haar "school" La Casa de Primeira Infância is een kinderdagverblijf dat zich richt op de vroege ontwikkeling van kinderen. Ze bieden verschillende omgevingen aan zowel buiten als binnen. Buiten is er een tuin om U tegen te zeggen, ik denk dat je dit nog niet veel gezien hebt! Met ervaren opvoeders en diverse speelruimtes kunnen de kids hun heel de dag mee kunnen amuseren. Hun dagelijkse routine omvat activiteiten gericht op de ontwikkeling van kinderen, waardoor het een geweldige plek is voor kinderen om te groeien en te gedijen. Ook heb ik tijdens mijn eerste dag gehoord dat ze kinderen opvangen die geen goede thuissituatie hebben of geen ouders meer hebben. Deze kids leven een beetje verderop allemaal samen. Wat een mooie initiatief is dit en wat een mooie school! Vele groetjes van Tess!!!


Toen Margaux toekwam was er ook nog een ander klasje aanwezig. Nadat er meer kindjes waren toegekomen splitsten de klasjes. Daarna was het tijd voor het eerste deel van Margaux haar activiteit. De kindjes moesten met sponsjes bloemen schilderen. Dit was wel soms moeilijk omdat ze vaak de verf in hun mond wouden stoppen en meestal gewoon maar random ergens verven. Nadat alle kindjes weer proper waren was het tijd om te eten. Daarna gingen ze een dutje doen. In de middag verliep het weer hetzelfde als elke dag. Na de vermoeiende maar leuke stagedag ging ze nog balletjes in tomatensaus maken men Leyna.



Ziezo, de laatste week is al begonnen voor Elle. Deze ochtend startte ze met een uitstapje naar de bib in Quarteira. In de bib hebben ze eerst een verhaaltje voorgelezen gekregen en daarna mochten ze een tekening maken. Deze uitstap duurde de hele voormiddag. Om 11u30 keerden ze terug naar Loulé waardoor de kindjes later moesten eten. Ze aten in de klas en vonden dit absoluut niet leuk. Met gevolg dat ze anderhalf uur hebben gegeten met de nodige hulp van de leerkrachten en Elle. Na een moeilijke lunch mochten ze tot 13u45 buiten genieten van het weer. Als ze dan genoeg gespeeld hadden, gingen ze terug naar binnen. Dan hebben ze de middag gestart met een liedje en hebben ze daarna de bus getekend die hen naar de bib heeft gebracht. Daarna was het alweer 15u dus tijd om naar huis te vertrekken en voor Elle om naar de guesthouse te gaan. De avond werd afgesloten met een kleine wandeling door Loulé en het avondmaal bereidt door Margaux en Leyna.


Na een leuk weekend stond Leyna terug in de klas waar ze vorige week maandag was begonnen. De klas moest vandaag oefeningen maken om hun niveau te kunnen bepalen. Ze moesten bv. hun naam schrijven of rechte lijnen trekken... In de namiddag hebben de kindjes een hele dag mogen vrij spelen maar wel binnen omdat het kouder weer was.

Een verschil tussen Portugezen en Belgen is dat Portugezen een luidere stem hebben, want soms denkt Leyna dat ze boos zijn op een kindje omdat ze roepen maar dan beginnen ze allebei te lachen en is de juf blijkbaar niet boos.

Na de stagedag heeft Leyna nog een wandeling gemaakt en is ze nog naar een paar winkeltjes geweest die ze elke dag passeert. Daarna was ze de souschef van Margeaux en hebben ze samen balletjes in tomatensaus gemaakt. Na het lekkere eten was er dan nog even tijd om bij te praten en voor ontspanning.


Kjara begon haar dag met een liedje te zingen, namelijk “bom dia” (goedemorgen). Het is hier een traditie dat dit elke ochtend te zingen en hier gaan de kindjes ook echt in op. Vervolgens werd er aan de kindjes gevraagd welke dag het was en welk weer het vandaag is. Na het ochtendritueel gingen de kindjes vrij spelen. Vervolgens hadden ze muziekles. Ze leerden een liedje over pinguïns. Vervolgens hadden ze hun middagmaal en deden ze een middagdutje. De kindjes slapen hier 2 uur en 45 minuten. Na het middagdutje aten ze yoghurt en brood. Daarna speelden ze nog eventjes vrij en Kjara hielp terwijl de juffrouw met enkele klusjes. Hierna zat de dag er alweer op. Wanneer Kjara terug in het hostel was, vertrok ze alweer met Julie. Ze gingen samen naar een winkeltje in de straat achter knutselspulletjes om een activiteit voor te bereiden. Daarna ging Kjara samen met Julie, Elle, Cobie en Leyna naar de winkeltjes achter enkele souveniertjes. Vervolgens keerde Leyna terug naar het hostel om te helpen koken met Margaux terwijl de andere nog een wandeling maakten. Toen ze terug in het hostel kwamen konden ze lekker eten. Na het eten moest er ook nog een beetje schoolwerk gebeuren.


Olà! Na een leuk weekend begonnen we onze laatste week. De kindjes hebben puzzels gemaakt en het cijfertje 7 geleerd. Na het leren was het tijd voor het bom dia liedje. De dag kan niet starten voordat je het liedje bom dia hebt gezongen. Hierna hebben ze terug hun 10 uurtje gegeten, een lekker koekje en een lekker melkje. Hierna hebben ze hun jasje aangedaan en naar buiten vertrokken. Na het buiten spelen hebben ze de driehoek, vierkant, rechthoek en cirkel leren tekenen. Na het tekenen hebben ze rijst met vis gegeten. Na het eten waaiden de kinderen hun uit buiten. Na het buiten spelen hebben ze een boekje gelezen. Ze hebben dan de vormpjes op de vormen bomen geplakt. Erna hebben we gedanst op baby shark en Tsjoe Tsjoe wa. Na het dansen hebben de kinderen een 3 uurtje gegeten. Zo zat Julie haar stage dag er weer op. Na mijn stage dag heeft Julie terug gewandeld naar de guesthouse. Tijdens het wandelen heeft Julie verschillende kleren winkeltjes bekeken. Als Julie terug in de guesthouse was heeft ze een beetje schoolwerk gedaan. Erna zijn we nog naar een knutsel en souvenir winkeltjes geweest. Erna hebben we balletjes in tomatensaus gegeten. Dit was Julie haar segunda-feira.


De tijd gaat hier super snel en we maken samen heel veel leuke herinneringen. Het was een heel leuke dag maar wel heel frisjes met veel wind.

Morgen horen jullie opnieuw van ons!

tchau!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page