eTwinning-project “Me and my country”
Een andere vorm van internationalisering die veel minder gevoelig is voor een pandemie, nl “e-Twinning” bood ook dit schooljaar heel wat mogelijkheden. Zo werkten de leerlingen van 7 Kantooradministratie en gegevensbeheer samen met buitenlandse leeftijdsgenoten uit Armenië, Frankrijk, Kroatië, Polen en Portugal aan het project “Me and my country”.
Dit is een cultuur-en taalproject waarin de leerlingen via Zoom, WhatsApp en Instagram elkaar vertelden over hun land, cultuur, tradities, eten, school en leefgewoonten.
De conversaties werden gevoerd in het Engels en met de verzamelde informatie maakten de leerlingen van elk land een presentatie met behulp van een zelf gekozen digital tool. Vooral tijdens de lessen “Begeleid Zelfstandig Leren” konden ze in een gezellig computerlokaal terecht om bijkomend opzoekingswerk te doen en samen te werken aan de presentaties.
​
De deelnemende scholen ontwierpen een projectlogo waar ook een competitief kantje aan werd gekoppeld. Armenië kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.
De klas nam ook deel aan een Forum op het eTwinning-platform, waarop ze discussieerden over de verschillen en gelijkenissen met de Europese partners. Het project werd tevens door allen geëvalueerd, waarbij er een mooie eindscore werd behaald van 4.3/5. De commentaren waren over het algemeen heel bevredigend. “We moesten uit onze comfortzone treden en onze horizon verbreden”. Zo getuigde ook Julie Vercruysse: “Ik vind het leuk dat je andere mensen leert kennen en je zo een vreemde taal kan instuderen op een leukere manier dan gewoon uit de boeken in de klas. Dat is tenslotte de beste manier om de taal beter te leren spreken. Ook het feit dat je veel te weten komt over hoe het leven zich afspeelt in andere landen is interessant.” Dat vertelt ook Emma Verté: “Je leert mensen kennen die je normaal nooit zou tegenkomen en je breidt je woordenschat Engels ook enorm uit.”
Kortom, dit was voor zowel leerlingen als leerkrachten een leerrijke ervaring, een werkvorm die ik iedereen kan aanraden.
​
Kristel Ryde
leerkracht Engels