top of page
  • SiVi goes Erasmus+

Loulé, dag 10


Voila, onze laatste stage dag zit er op. Morgen vertrekken we terug richting België met de mooiste en leukste ervaringen op zak. Wat hebben we veel bijgeleerd tijdens deze 2 weken. Het was genieten van deze mooie kans.


Bij Cobie hebben ze in de ochtend vooral afscheid genomen en samen in de kring nog eens verteld wat ze allemaal gedaan hebben. De kinderen konden nog vragen stellen over haar terugreis en hoe ze het hier vond. Cobie kreeg een zelfgemaakt boekje met allemaal tekeningen in van de kinderen. Ze vond dit zo mooi en stond met de tranen in haar ogen. Ze kreeg dan ook nog een dikke groepsknuffel. In de middag las de juf een verhaaltje voor uit een boek die Cobie de kinderen cadeau had gedaan. Achteraf hebben een paar het verhaaltje nagespeeld met verkleedkleren. Het was super grappig!

Dan hadden ze nog even vrij spel en heeft Cobie genoten van de tijd met de kinderen. Toen Cobie vertrok kreeg ze van iedereen een super dikke knuffel en van een van de hulp leerkrachten nog een klein cadeautje. En ja daar waren de traantjes. Terug in het hostel zijn Elle, Cobie, Julie, Leyna en mevrouw vertrokken naar het verrassingsfeestje van Friedl. Het was daar super leuk!


Vandaag vetrok Leyna met een dubbel gevoel naar het schooltje aan de ene kant verlangt ze een beetje naar thuis maar aan de andere kant, het is hier zo leuk en ze wilt hier blijven bij de kindjes. Toen Leyna toekwam op het schooltje werd er haar verteld dat de kindjes vandaag allemaal een tekening voor haar gingen maken en dat ze er een boodschap gingen bijschrijven. Na het middageten hebben ze nog samen een groepsfoto genomen. In de namiddag mochten de kindjes vrij spelen terwijl Leyna en Rosa (de juf) haar papieren in orde brachten. Nadat de papieren in orde waren hadden ze nog een verrassing voor Leyna, een boekje met allemaal tekeningen en een groepsfoto. Alle kindjes hebben nog appart een knuffel gegeven en afscheid genomen en dan was het al tijd om naar huis te gaan.

Zo dit was jammer genoeg haar laatste stagedag in haar schooltje. Eerlijk, ze gaat het toch een beetje missen. Terug in de hostel heeft Leyna haar valies gemaakt.






Olà! Vandaag is Julie begonnen aan haar laatste dag met een frisse douche en een lekkere pancake. Na het eten heeft Julie haar ingrediënten en papieren meegenomen naar haar stage plaats. Toen Julie naar haar stage plaats wandelde was haar kartonnen zak volledig gescheurd… Zoals gewoonlijk hebben de oudere kinderen in het boekje gewerkt en de jongste kinderen gespeeld. Vandaag was de eerste keer dat er een kindje van 3 jaar in haar broekje kaka heeft gedaan, dit was in de voorbij 2 weken stage nog niet gebeurd. Na al het denken en spelen was het terug tijd voor een koekje en een drankje. Na het eten hebben de kinderen hun jasje aangedaan en buiten gespeeld. De kinderen hebben de kunstwerken van Piet Mondrian geleerd en mogen na kleuren. Na het kleuren hebben de 3 juffen en de kinderen een stoffen zakje gegeven met verschillende tekeningen erop. Hier was Julie heel blij mee. Julie had een boekje gekocht voor de kinderen om in het klasje voor te lezen en voor de 3 juffen een chocolaatje. De juffen hebben ook feedback gegeven in het Portugees. Erna was het tijd voor het middagmaal. Tijdens Julie haar pauze heeft ze de feedback vertaald naar het Nederlands. Na de pauze hebben ze Julie haar laatste Belgische activiteit gedaan. Julie had de ingrediënten woensdag al gekocht in de winkel. Julie had ingrediënten mee voor wafels te bakken. De andere juf ging het wafelijzer meebrengen. De kinderen mochten zelf het beslag maken, dit vonden ze geweldig. De deeg rook al meteen heel lekker dus hadden we er allemaal veel zin in. De andere leerkracht had verse honig mee van in haar tuin voor op de wafels. 🧇 Na het smullen van de verse wafels hebben de kinderen nog buiten gespeeld met de poppen. De juffen hebben de kinderen nog samen gebracht in de kring. Zo konden we nog een mooie groepsfoto maken en erna konden ze elk apart een knuffel en een zoentje geven. Met een traantje verliet Julie de school, dit was een onvergetelijk avontuur. Heel veel liefde voor de kinderen en de juffen. Na het weg wandelen van de school hadden we nog een verrassingsfeestje voor Friedl. Elle, Leyna, Cobie en Julie gingen samen naar het feestje van Friedl. We werden daar goed ontvangen en we kregen meteen taart en een rondleiding. Na het feestje zijn we met ons vieren naar het stadje geweest om de laatste souveniertjes. Vanavond zal Julie haar valies maken . Morgen zullen jullie ons kunnen volgen op de laatste vlog. Tchau!


De laatste dag, pff hier had Tess echt geen zin in. Haar hartje was reeds al gevuld met zo veel liefde die ze voor haar kids voelde en van haar kids kreeg. Vandaag naar haar stageplek gaan was dan ook voor haar niet zo leuk als anders. Het was vertrekken naar een plek waar je de voorbije 2 weken zo graag bent geweest om er afscheid te gaan nemen... De dag zelf was eigenlijk heel gelijkaardig met de vorige dagen maar het voelde voor Tess niet zo, alles was de laatste keer. En het klinkt wellicht heel vreemd als je het zo hoort dat Tess haar hart zo vol zit van liefde in slechts 2 weken tijd. Believe me Tess had dit ook nooit verwacht dat dit kon maar naarmate week 2 steeds verder voorbij ging kreeg Tess steeds meer pijn aan haar hart, want deze mooie warme mensen achterlaten was iets waar ze geen zin in had. Naarmate de dag vorderde en het steeds later werd en de kids één voor één afscheid namen van Tess werd het haar even te veel, de tranen waren zeker aanwezig en toen haar leerkrachten van Casa De Primeira Infância dit zagen werd Tess geknuffeld, en in plaats dat dit de tranen tegenhield werd het steeds een beetje erger. Nu het waren tranen van geluk want ze heeft hier de voorbije 2 weken de tijd van haar leven gehad, prachtige mensen mogen ontmoeten zowel in haar schooltje als de meiden en leerkrachten waarmee ze dit avontuur ben aangegaan. Tess is iedereen zo dankbaar voor dit alles! Misschien noemen veel mensen dit het einde maar voor haar is het een begin, naar nog veel van deze ervaringen en een begin om alles wat ze hier heeft gezien, geleerd en gehoord mee te nemen voor de rest van haar leven. Want ja dit is een avontuur die ik nooit vergeet! Dankjewel iedereen... XXX


Bom dia! Vandaag is de allerlaatste stage dag :(. De ochtend startte zoals gewoonlijk in het klasje met het liedje bom dia. Hierna werden Danilo en Gabriel apart meegenomen naar de therapeut. Zij vroeg aan Elle of ze eens mee wilde volgen. Natuurlijk wilde ze dit super graag zien en mee volgen. De sessie bestaat uit een donkere ruimte waar ze even tot rust kunnen komen. Deze kamer bestaat uit allerlei lichtjes en kussens. Maar vandaag mochten ze naar de sportzaal waar de grote trampolines staan. Na een uurtje op de trampoline was het tijd om terug naar de klas te gaan. Tegen dan was het alweer tijd om te gaan eten. Vandaag stond er pasta me vlees op het menu. Danilo vroeg aan Elle of ze wilde helpen met het eten. Na een vlotte maaltijd bij iedere leerling was het tijd voor buiten te spelen. In de namiddag mochten de kindjes buiten spelen samen met Elle omdat het haar laatste dagje bij hun was. Na samen te spelen en te dansen had Elle nog een cadeau voor de leerlingen en de leerkrachten voorzien. De leerkrachten kregen pralines en de leerlingen een spelletje van Mega Mindy. Ze waren hier mega content mee en zwaaiden Elle dan allemaal uit. Terug in de hostel zijn Leyna, Cobie, Julie en Elle naar het verrassingsfeestje op Friedl haar school gegaan. Daar kregen we een rondleiding en een stukje taart. Daarna zijn ze nog met zijn vieren het stadje ingetrokken. Hierna zijn ze teruggekeerd naar de hostel.


Friedl heeft vandaag de vingerafdrukken van de kindjes uit alle 2 de klasjes genomen. Het is een idee die ze van Tess had gekregen. Elk kindjes moest om de buurt zijn vingerafdruk op het blad zetten en dan werd hun naam erbij geschreven. Toen ze in het andere klasje kwam mocht ze daar even helpen met de activiteit waar ze mee bezig waren omdat er nog een kindjes tekort was. Ze vond het fijn om nog allebei de klasjes gehad te hebben voor haar laatste dag. Terug in de eekhoornklas was het tijd om boekjes te lezen. na het middagdutje had de school nog een verassing voor Friedl. De 2 klassen hadden samen in de dinoklas afgesproken, waar ook de directeur, kuisploeg, secretariaat en onderdirecteur aanwezig was. Ze wist wel dat ze een verrassing ging krijgen omdat daar al naar gehint was, maar die was toch wel echt heel fantastisch. Het toppunt, plots stonden Leyna, Cobie, Elle, Julie en mevrouw daar. Hierna kreeg ze ook nog eens een cadeautje en cake. In het cadeautje zat wat chocolade, 2 boekjes, een armbandje en nog een houten plaatje met alle namen op. Haar afscheid had niet mooier kunnen zijn, de tranen stonden haar toch wat in de ogen. Na het vieruurtje ging de eekhoornklas terug. juist op dat moment werd Friedl overvallen door alle kindjes van de dinoklas, wat ze niet zo erg vond😉. Iedereen zou toch gelukkig worden van zo veel knuffels. Ze heeft wel zeker een uur afscheid van iedereen genomen, en heeft ook nog nooit zo veel knuffels en kusjes gekregen. Ze heeft ook nog een knuffel aan de juffen gegeven en ze vroegen of ze nog eens langs zou komen. Ze zal het proberen thuis te regelen🤭. het was dus wel echt een fanatische dag met een fantastisch einde. nu nog gaan afsluiten met de bende en valies maken. het had gerust nog wat langer mogen duren!🤭😉


Vandaag was helaas de allerlaatste dag in Nova Terra Crèche voor Margaux. Ze vertrok vandaag met heel veel zin maar toch een beetje verdriet naar de stageplek. Toen Diana toekwam heeft Margaux haar verjaardagscadeautje aan haar mama meegegeven want ze is morgen jarig. Ook gaf ze aan de 2 juffen Carolina en Anna een bedankje namelijk Belgische chocolade. In de middag was het dan tijd om alle kindjes hun cadeautje te geven en wat waren ze hier zo blij mee. Dan kreeg ze van de juffen ook een cadeau: een schilderij met elk kindje hun handje en in het midden een foto van heel het klasje. Toen de kindjes werden opgehaald werden nog de laatste knuffels uitgedeeld en bedankten de ouders haar voor het cadeautje en de leuke tijd. Van Diana kreeg ze zelf ook een cadeau: Een paashaaschocolade, oorbellen en een heel lief kaartje. Dan was het voor Margaux zelf tijd om ook te vertrekken. Wat zal ze het missen elke dag de lachende gezichtjes van de kindjes zien en al die knuffels die ze kreeg. Dit was zo’n mooie ervaring die ze nooit van haar leven zal vergeten en waar ze ontzettend dankbaar voor is. Aan de hele meisjesgroep die mee was: Dankje dat ik dit mooie avontuur met zo’n leuke meisjes kon delen, jullie zijn een voor een echt schatten en dit was een van de beste tijden van men leven en dit mocht ik samen met jullie doen. Aan mevrouw Mortier en mevrouw Vanhooren: Dank jullie wel om ons deze 2 weken ons zo te helpen en te steunen jullie waren toppers! Ook een grote mercie aan de hostel, de school en alle organisaties die ervoor zorgen dat deze reis mogelijk was! En als laatste natuurlijk mijn kindjes van Sala Azul, die hebben een voor een een plaatsje veroverd in men hart en ik zal ze altijd een beetje bij me dragen!


Vandaag begon ook Kjara haar laatste stagedag. Ze vertrok met een heel dubbel gevoel. Blij dat ze terug naar huis kan na dit avontuur maar heel jammer dat dit eindigt. Ze begon haar ochtend terug met het ochtend liedje. Vervolgens schilderde Kjara met de kindjes een luchtballen met waterverf. Kjara had deze activiteit zelf voorbereid en de kindjes vonden dit heel leuk om te doen. Daarna speelden de kindjes tot het middageten nog eventjes vrij. De kindjes aten rijst met groentjes en kip. Na hun middagdutje mochten de kindjes eventjes buitenspelen maar Kjara had nog een verrassing voor hun. Elk kindje kreeg een bellenblazer. De kindjes vonden dit heel leuk en speelden hier een uur mee. Vervolgens hadden de kindjes en de leerkrachten ook een verrassing voor Kjara. Ze kreeg een boekje met een groepsfoto en allemaal tekeningen van de kindjes. Een heel mooie herinnering aan deze 2 weken. Hierna gaf Kjara ook nog een cadeautje aan de leerkrachten namelijk Belgische chocolade om hun nog eens te bedanken. Hierna zei Kjara “tchau” tegen iedereen en kreeg ze nog heel veel knuffels en dan was het tijd om te gaan.

Ik ben heel dankbaar voor deze 2 weken en dat ik deel mocht zijn van deze leuke groep. Ik heb heel veel herinneringen gemaakt die ik voor altijd zal blijven koesteren en ik heb vooral ook veel bijgeleerd.


Na lekker gegeten te hebben in McDonald’s en de avond mooi afgesloten te hebben in Old Town sluiten wij hier dan ook de laatste blog af. Dankuwel aan iedereen die ons gevolgd heeft! Tchau!

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page